Jak takie ciasto przygotować?
Najpierw pieczemy ciasto.
SKŁAD:
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 0,75 kostki masła
- ok. 10 dag masła orzechowego
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 0,75 szklanki mąki
- 1 łyżka kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania blachy
Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Po przestygnięciu dodać kolejno cukier puder, jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec wmiksować masło orzechowe. Przelać do okrągłej formy wysmarowanej tłuszczem. Piec w 160 stopniach przez około pół godziny.
Teraz pora na krem z masła orzechowego.
SKŁAD:
- ok. 0,75 kostki masła w temperaturze pokojowej
- ok. 23 dag masła orzechowego
- 0,25 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mleka
Wszystkie składniki porządnie zmiksować.
Teraz złożymy ciasto w smaczną całość.
Upieczone i wystudzone ciasto kroimy na dwie warstwy. Na spodnią nakładamy cały krem z masła orzechowego, następnie przykrywamy drugą warstwą. Na wierzch wylewamy polewę czekoladową (1 tabliczka czekolady mlecznej, 0,5 tabliczki gorzkiej, mleko dawkujemy aby uzyskać dobrą konsystencję - wszystko to mieszamy w kąpieli wodnej). Ozdabiamy orzeszkami solonymi :)
Ciasto jest pyszne, dość wytrawne i syte, na pewno kaloryczne, ale szczerze polecam. Połączyłam tu dwa przepisy i lekko je zmodyfikowałam. Smacznego!
Przepraszam Was za jakość zdjęć. Ja niestety fotografem nie jestem, trochę techniki i Gosia się gubi. Wybaczcie, niedługo wróci nadworny fotograf ;)
takie ciasto musi byc boskie ;)
OdpowiedzUsuń